Een relatie is geen toeval! Je ouders beïnvloeden je partnerkeuze onbewust.

Onze ouders hebben een grote invloed op ons leven. Niet alleen op onze bewuste keuzes zoals studie of werk. Maar ook op de onbewuste keuzes die we maken, zoals onze partnerkeuze. Onbewust hebben ouders een grote invloed op wie we mee naar huis nemen en wie niet. We leggen het je in deze blog uit.

Wat zegt de wetenschap?

Maar hoe zit dit nou precies? Er zijn verschillende studies gedaan die allemaal hetzelfde uitwijzen. Namelijk dat onze partnerkeuze voor een groot deel berust op onze ouders. Wetenschappers uit Tsjechië vroegen aan bijna duizend mensen om silhouetten te bekijken van naakte mannen met een verschillende lichaamsbouw. Ze moesten vervolgens het type kiezen dat het meest overeenkomt met hun partner, hun droomman en hun droompartner. Wat bleek? Vooral bij de vrouwen leken de gekozen silhouetten van hun droompartner en hun vader opvallend veel op elkaar. Als ze een wat vollere vader hadden, was hun droomman vaak ook wat meer gezet. Daarnaast bleek dat hoe nauwer de band was met hun vader, hoe groter de overeenkomst. Los van deze studie zijn er nog tal andere studies. Zo blijkt uit een van die onderzoeken dat mensen met oudere ouders zich vaak ook aangetrokken voelen tot oudere partners. Daarnaast blijken er ook overeenkomsten te zijn tussen onze ouders en geliefden als het gaat om lengte, haar, oogkleur en zelfs lichaamsbeharing.

Biologische verklaring partnerkeuze

Dat onze partners vaak op onze ouders lijken mag wel duidelijk zijn. Maar is dit ook te verklaren? Volgens een onderzoek is er mogelijk een biologische verklaring voor. Zij stellen dat je de grootste kans op gezonde kinderen hebt als je een relatie begint met een ver familielid. Denk aan het niveau van vierde- of vijfdegraads nichten of neven. Het zou kunnen zijn dat je als je je aangetrokken voelt tot mensen die op je ouders lijken de kans groter is dat je verliefd wordt (en dus gaat voortplanten) met een ver familielid. Biologisch gezien heeft dat dus een groot positief effect. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat we ons gewoon vertrouwd voelen met een man of vrouw die iets weg heeft van onze ouders. Vooral als we zelf positieve associaties hebben aan onze jeugd en die band.

Vaak heeft onze partner dus iets weg van onze ouders. Enerzijds omdat het evolutionair gezien voordelig is, anderzijds omdat het ons dus een vertrouwd gevoel kan geven. We zouden kunnen stellen je partnerkeuze dus geen toeval is, maar eerder een gevolg van onbewuste keuzes, gebaseerd op ons verleden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Daten

Trouwjurk en trouwpak tips voor de bruid en bruidegom

Het zoeken naar een trouwjurk en trouwpak kan een zeer stressvolle tijd zijn voor zowel de bruid als de bruidegom. Er zijn een aantal tips die u kunt volgen om dit een beetje makkelijker te maken. Tips voor de bruid 1. Begin op tijd met zoeken. Plan voldoende tijd in om te winkelen. Je wilt […]

Read More
Daten

Alle remmen los! Wat lekker weer met ons seksleven doet na de lockdown.

De lockdown heeft ons date leven praktisch stil gelegd. Want het enige dat we nog konden doen op een date was wandelen. Helaas was dat afgelopen weken niet ideaal. De regen kwam namelijk met bakken uit de lucht. Dus we zaten massaal alleen voor de televisie.  Maar die tijden zijn voorbij. De zon schijnt, het […]

Read More
Daten

Ben ik verliefd? Aan deze vijf signalen herken je verliefdheid!

Als je een aantal dates hebt gehad, kan het zijn dat je wat vlinders begint te voelen. Grote kans dat je je afvraagt of je verliefd bent. Gevoelens kunnen namelijk enorm verwarrend zijn. Gelukkig zijn er een vijf signalen waaraan je kunt herkennen of je verliefd bent. Signaal 1: je voelt je minder stabiel Zoals […]

Read More